10 frågor och svar

1. Varför är det viktigt att Sverige satsar på egen fröodling?

Sverige är idag helt beroende av importerat utsäde, vilket gör oss sårbara vid kriser och störningar i leveranskedjor. Genom att utveckla en egen fröproduktion kan vi säkra vår livsmedelsförsörjning och minska beroendet av utländska företag.

2. Hur påverkar klimatförändringarna behovet av inhemsk fröproduktion?

Klimatförändringarna gör att de regioner som idag producerar mycket av vårt utsäde, blir allt mindre lämpliga för fröodling. Samtidigt kan Sveriges klimat i framtiden vara mer gynnsamt för fröproduktion, vilket gör att vi både kan försörja oss själva och bli en potentiell exportör.

3. Vad är problemet med att yrkesodlare i Sverige använder F1-hybrider?

F1-hybrider ger höga skördar och är motståndskraftiga mot sjukdomar, men de går inte att ta frö från. Detta gör att odlarna blir beroende av att köpa nytt utsäde varje år, vanligen från stora internationella företag. Om en hybridsort försvinner från marknaden har inte odlaren någon möjlighet att bevara sorten själv.

4. Hur kan inhemska öppetpollinerade sorter gynna ekologisk odling i Sverige?

Öppetpollinerade sorter kan anpassas till lokala förhållanden och odlarens specifika behov, vilket är en stor fördel för småskaliga och ekologiska odlingar. Dessa sorter kan även användas för att odla eget frö, vilket stärker odlarens självständighet och minskar beroendet av stora fröföretag.

5. Varför är det bråttom att utveckla ekologisk fröodling i Sverige?

Från och med 2037 kommer EU:s regler kräva att all ekologisk odling använder ekologiskt utsäde. Idag är utbudet av ekologiskt frö för svenskt klimat begränsat, och om vi inte agerar nu riskerar vi att stå utan tillräckligt bra sorter när de nya reglerna träder i kraft.

6. Vilka utmaningar finns det för att producera frö för grönsaker i Sverige?

Fröproduktion av grönsaker skiljer sig från annan utsädesproduktion, särskilt eftersom många grönsaker är tvååriga och kräver särskilda maskiner för tröskning, rensning och sortering. Det finns idag ingen infrastruktur eller kunskap i Sverige för att producera fröer på yrkesodlarnivå. För en del arter är fröproduktion osäker i svenskt klimat.

7. Hur påverkar globaliseringen vilka fröer svenska odlare använder?

Eftersom de flesta fröer förädlas utomlands, har svenska odlare ingen kontroll över vilka sorter som tas fram. Dessa sorter är ofta framtagna för andra klimat- och odlingsförhållanden, vilket gör dem mindre lämpliga för svenska förhållanden. Genom att utveckla inhemska sorter kan vi få fröer som är bättre anpassade för vårt klimat.

8. Vad skulle en satsning på inhemsk ekologisk fröodling innebära för svensk matproduktion?

En satsning på inhemsk fröodling skulle göra svenska odlare mer självförsörjande, minska vårt beroende av import och öka motståndskraften mot framtida kriser. Dessutom kan vi utveckla sorter som är bättre anpassade till lokala förhållanden och ett förändrat klimat.

9. Hur kan Sverige åter bli ett fröproducerande land?

Genom att satsa på forskning, kunskapsuppbyggnad, infrastruktur och teknikutveckling har Sverige goda förutsättningar att åter etablera en inhemsk fröproduktion, både för den svenska marknaden för yrkes- och husbehovsodling, men potentiellt även för export. Vårt nordliga klimat kan bli en fördel när Sydeuropa blir mindre lämpligt för fröodling på grund av klimatförändringar.

10. Hur påverkas svenska ekologiska odlare av bristen på inhemskt frö?

Idag är ekologiska odlare i Sverige begränsade till ett smalt urval av fröer som inte alltid är anpassade för vårt klimat. Detta hindrar utvecklingen av den svenska ekologiska odlingen och riskerar att göra den beroende av utländska företag.  Utveckling av inhemska sorter, som ökar odlingssäkerheten och ger större valmöjligheter, gagnar utvecklingen av ekologisk odling.

 

Tillbaka